Werkzoekenden doen steeds vaker snelle maar gevaarlijke heftruckopleiding

Steeds meer werkzoekenden volgen goedkope, snelle heftruckopleidingen die uiteindelijk duurkoop blijken te zijn. Dit zegt verladersorganisatie EVO, die ervoor pleit dat uitzendbureaus en uitkeringsinstantie UWV werkzoekenden alleen naar opleiders verwijzen die aan veiligheidscriteria voldoen.

Door de grote vraag naar heftruckchauffeurs volgen steeds meer werkzoekenden een heftruckcursus. Omdat zij deze opleidingen zelf moeten betalen, kiezen mensen volgens EVO voor opleidingen die zich aanbieden met termen als “veiligheid voorop” en “goedkoop en lekker snel”. EVO, belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven, waarschuwt dat deze opleidingen de veiligheid niet bevorderen. Nederland telt ruim honderdduizend bedrijven met een magazijn; van de groothandelaar in verf tot het Europese distributiecentrum van een lampenfabrikant. In deze magazijnen werken ruim 210.000 heftruckchauffeurs en magazijnmedewerkers.

Bedrijfsongevallen
Jaarlijks gebeuren er volgens de brancheorganisatie 1.500 bedrijfsongevallen met heftrucks, waarvan gemiddeld zeven met dodelijke afloop. “80 procent van deze ongevallen wordt veroorzaakt door menselijke fouten. Het aanrijden van een voetganger komt het meest voor, gevolgd door een medewerker die op de heftruckvork staat en gelift wordt of “even meerijdt” en van de heftruck af valt.” EVO stelt dat heftruckchauffeurs en logistiek medewerkers alleen veilig en efficiënt in een magazijn kunnen werken als ze hun vaardigheden continu op peil houden.